Logo hamburger
Par mumsarrow
Darbības jomasarrow
Aktualitātes
Projekti
Galerijas
Kontakti
icon
En Lv
img

“Binders” iniciatīva pulcē ceļu būvmateriālu laboratorijas kopīgam testēšanas pasākumam

20.07.2017

Visas šobrīd spēcīgākās ceļu būvmateriālu testēšanas laboratorijas, kas piedāvā visplašāko pakalpojumu klāstu, ieskaitot VAS “Latvijas valsts ceļi” Kompetences centra laboratoriju, pagājušajā piektdienā, atsaucoties uzņēmuma “Binders” laboratorijas iniciatīvai, vienkopus pulcējās uzņēmuma objektā autoceļa A3 posmā pie Straupes, lai salīdzinošajā testēšanā pārbaudītu katras laboratorijas rīcībā esošās statiskās klātnes mērījumu precizitāti.

Akreditētajām laboratorijām ir obligāts nosacījums reizi 2-3 gados pārbaudīt darba procesā izmantoto metožu atbilstību noteiktajiem standartiem, tāpēc todien objektā notiekošo noteikti nevarēja uzskatīt par sacenšanos – visi dalībnieki mērījumus veica un rezultātus uzzināja pēc katrai laboratorijai piešķirtā šifrētā nosaukuma.

Edvards Pavlovskis, SIA “Binders” ceļu būvmateriālu testēšanas laboratorijas vadītājs:“Salīdzinošajā testēšanas procesā veicam slogošanu ar statisko plātni. Ar šo metodi pārbauda izbūvētos ceļa segas pamatus – tā var būt gan smilts kārta, gan gultne, gan šķembu kārta pirms asfalta ieklāšanas. Mēs pārbaudām, cik labi būvnieki ir sasnieguši sablīvējumu, un kādi ir nestspējas rādītāji, lai varētu būt pārliecināti, ka visas prasības izpildītas un droši var klāt asfalta kārtu, ko pēcāk visi lietosim.”

Statiskā plātne ir līdzīga hidrauliskajam domkratam. Par atsvaru izmanto kādu vairākas tonnas smagu tehnikas vienību, un veic ceļa kārtas sākotnējo slogošanu, pēc tam šo kārtu atslogo un noslogo vēlreiz. Tiek vērtēta savstarpējā atšķirība starp pirmo slodzes pielikšanu un otro, no kā var izdarīt secinājumu, vai pamats ir pietiekami sablīvējies, vai nav palielinātu deformāciju, kas vēlāk negatīvi iespaidotu ceļa ilgmūžību.

Edvards Pavlovskis: “Rezultāti, protams, pirmkārt nepieciešami laboratorijai, lai tā būtu pārliecinātam, ka var sniegt kvalitatīvu pakalpojumu gan uzņēmuma iekšienē, gan ārējiem klientiem. Starplaboratoriju pasākuma dalībnieku mērījumi vienādos apstākļos būs līdzvērtīgi. Tiks izslēgta varbūtība, ka klients varētu saņemt neobjektīvu mērījumu.”

No visiem desmit šifrētajiem rezultātiem, iegūta vidējā vērtība, kurā katram dalībniekam pieļaujamās robežās ar savu rezultātu jāiekļaujas. Robežu amplitūdu nosaka visiem saistošais standarts Atkāpe no tā tiek uzskatīta par signālu, ka ierīci nedrīkst izmantot turpmākiem mērījumiem bez papildu tehniskā stāvokļa un citām pārbaudēm.

Pārbaudot laboratoriju iegūtos mērījumus, konstatēts, ka četri rezultāti neatbilst standarta prasībām. Tāds arī bija starplaboratoriju pasākuma mērķis – atrast nepilnības, lai uzlabotu kvalitāti.