Logo hamburger
Par mumsarrow
Darbības jomasarrow
Aktualitātes
Projekti
Galerijas
Kontakti
icon
En Lv
img

Ielu pārbūves laikā Rēzeknē uzieti vēsturiskie atradumi

05.07.2018

Latgales ielā būvnieki atraduši cilvēku skeletu kaulus. Ielas rekonstrukcija uz laiku tika apturēta, lai varētu veikt arheoloģisko izpēti,  ko  nodrošina  arheologs Oskars Ušpelis. Būvdarbi tiek turpināti vietās, kur rakšanas darbu laikā  vēsturiskās liecības nav atrastas. Arheologs atklāj, ka kauli saglabājušies no jauno laiku perioda jeb vēstures posma pēc viduslaikiem.

Oskara Ušpeļa kolēģe  arheoloģe Aija Ērkšķe speciāli uzņēmumam “Binders”  pastāstīja, ka kopumā būvdarbu zonā atraktas piecas kapa vietas, no tām trīs ir būvdarbu neskartas, taču divas tomēr bojātas vai nu šajos, vai iepriekš veiktajos  inženierkomunikāciju sistēmu ierīkošanas darbos.

Arheologi apstiprina, ka diviem apbedījumiem fiksēti  saglabājušies zārki ar vākiem,  kas laika gaitā satrūdējuši.  Attēlos redzamie “melnie kauli” ir pārklājušies ar zārka vāku. Melno kārtu noņemot, atsedzas cilvēka skelets.  Aija Ērkšķe uzsver, ka atradumi saistāmi ar pieaugušiem indivīdiem, visi guldīti ar galvu uz Rietumiem atbilstoši  attiecīgā vēsturiskā perioda kristiešu apbedīšanas tradīcijām.

Arheoloģe arī vēsta, ka, spriežot pēc vēsturiskajiem 17.gadsimta attēliem, Rēzeknes Vissvētākās Jēzus Sirds katedrāles vietā kādreiz  atradusies koka baznīca, kura vairākkārt degusi, bet vienmēr atjaunota.  Savukārt kādā 18.gadsimta zīmējumā redzams, ka pie koka baznīcas ir sēta, kas ierobežo laukumu, kas, visticamāk, ir baznīcas kapsēta. Pēc visa spriežot, jāsecina, ka būvobjektā atrastie apbedījumi arī ir saistāmi ar šo baznīcu, un attiecināmi uz 17.-18.gadsimtu.

Arheoloģe arī vērš uzmanību uz arheologu darba specifiku būvniecības objektos: “Lielākā un būtiskākā atšķirība ir fakts, ka darbam mums parasti ir ļoti ierobežots laiks un telpa – mēs varam pētīt objektā tikai to vietu, kur atbilstoši projektam paredzēti rakšanas darbi. Šis apstāklis diemžēl bieži vien sniedz tikai daļēju priekšstatu par vēsturiskajām liecībām. Darbu laikis mums jāsakaņo ar būvniekiem, lai gan mēs spētu pēc iespējas kvalitatīvi padarīt savu darbu, gan būvniekiem būtiski neaizkavētos objekta izbūves termiņš.” Arheoloģe piebilst, ka ir gadījumi, kad būvniecības objektos tiek veikta arī paplašinātā izpēte, kuras apjomi sniedzas ārpus būvdarbu  teritorijas robežām.

Ceļu būves firma SIA “Binders” būvdarbus Rēzeknē uzsāka pagājušā gada vēlā rudenī. Ziemā bija darbu tehnoloģiskais  pārtraukums, taču šobrīd būvdarbi virzās uz priekšu gan Latgales ( 750 m), gan Daugavpils ( 200 m) ielā. Tās  tiek atjaunotas no pašiem pamatiem, veicot dziļus ierakumus arī komunikācijas sistēmu atjaunošanai.