Logo hamburger
Par mumsarrow
Darbības jomasarrow
Aktualitātes
Projekti
Galerijas
Kontakti
icon
En Lv
img

Igaunijā anulēts lēmums atzīt Latvijas uzņēmumu kopīgo piedāvājumu par izdevīgāko Ulemistes satiksmes mezgla rekonstrukcijai

19.10.2010

Tallinas Komunālais dienests vakar pieņēmis lēmumu atzīt  Latvijas uzņēmumu a/s „BMGS” un CBF SIA „Binders” kopīgo piedāvājumu vasarā izsludinātajā konkursā par Ulemistes automaģistrāles satiksmes mezgla rekonstrukciju par kvalifikācijai neatbilstošu, tādējādi anulējot paša dienesta šā gada oktobrī  pieņemto  lēmumu, ar ko Latvijas uzņēmumu piedāvājums tika atzīts par izdevīgāko.

Latvijas uzņēmumu kopīgais piedāvājums bija lētākais, salīdzinājumā ar piecu citu pretendentu piedāvājumiem. „BMGS”un „Binders” piedāvāja satiksmes mezgla rekonstrukciju veikt par 624,6 miljoniem Igaunijas kronu. Pēc vakar pieņemtā lēmuma, par izdevīgāko piedāvājumu šajā iepirkumā atzīts vietējo celtniecības uzņēmumu piedāvājums, kas apņēmušies rekonstruēt Ulemistes satiksmes mezglu par 647,6 miljoniem Igaunijas kronu. Piedāvājumu starpība ir 23,1 miljons Igaunijas kronu jeb 1,037 miljoni latu.

A/s „BMGS” un SIA „Binders” šobrīd pēta situāciju, lai pieņemtu lēmumu tālākai rīcībai, taču jau šobrīd var atzīt kārtējo izpausmi, ko Latvija varētu pamācīties no demokrātisko, eiropeisko vērtību, tostarp – konkurences kritēriju, aizstāvošās Igaunijas, proti, sava tirgus aizsardzību. Igaunija prot aizstāvēt savus uzņēmējus situācijā, kad saduras vietējā tirgus pārstāvju un ienācēju intereses.

Ulemistes automaģistrāles satiksmes mezgls ir komplicēts infrastruktūras objekts. Tā rekonstrukcijas ietvaros paredzēts izbūvēt viaduktu ar četrām satiksmes joslām, 300 m garu pazemes satiksmes tuneli zem dzelzceļa, vairākus gājēju tuneļus, krustojumus u.c. inženiertehniskus risinājumus. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, formālais iemesls, kāpēc anulēti konkursa rezultāti, ir nevis nepilnības vai kļūdas rekonstrukcijas pamatdarbu aprēķinos, nevis nepietiekama pieredze vai kvalifikācija pamatdarbu izpildē, jo tādi argumenti būtu absurdi, bet gan apsardzes sertifikāta iztrūkums, ko, starp citu, pat neparedzēja konkursa nolikums.