Logo hamburger
Par mumsarrow
Darbības jomasarrow
Aktualitātes
Projekti
Galerijas
Kontakti
icon
En Lv
img

Pēc rekonstrukcijas ekspluatācijā nodota Liepājas Starptautiskā lidosta

25.10.2015

Ceturtdien, 22. oktobrī, Liepājas Starptautiskajā lidostā, klātesot Liepājas pilsētas domes un lidostas vadībai, kā arī Grobiņas novada domes vadībai, būvvaldes, būvnieku, būvuzraugu un autoruzraugu pārstāvjiem, svinīgi tika parakstīts dokuments par rekonstruētās lidostas pieņemšanu ekspluatācijā.

Aktu par lidostas pieņemšanu ekspluatācijā svinīgajā pasākumā parakstīja Grobiņas novada arhitekts Uģis Kaugurs, būvinspektors Normunds Reinholcs, CBF SIA „Binders” valdes loceklis Normunds Luste, SIA „Aviasabiedrība „Liepāja”” valdes loceklis Agris Sprūde, būvuzraugs Mārtiņš Jākobsons un autoruzraugs Kristaps Kauliņš.

Nepilna gada laikā Liepājas Starptautiskajā lidostā paveikts ievērojams darbu apjoms, lai tuvotos regulāru lidojumu atjaunošanai. Visā lidlauka teritorijā veikti apjomīgi meliorācijas darbi un ierīkota drenāžas sistēma. Grunts darbi veikti lidjoslas zonā apmēram 30 hektāru platībā – noņemta augu zeme, izbūvēts uzbērums un apzaļumota platība. Rekonstrukcijas ietvaros veikta lidostas skrejceļa virskārtas renovācija vairāk nekā 80 000 m2 platībā. Veikta izlīdzinošā frēzēšana un divās kārtās ieklāts asfaltbetona segums, lai nodrošinātu maksimālu izturību un ilgmūžību, tā sastāvā izmantots modificētais bitumens. Atjaunoti visi lidlauka horizontālie marķējumi vairāk nekā 7000 m2 platībā.

Rekonstruēts manevrēšanas ceļš apmēram 4000 m2 platībā – nofrēzēts vecais segums un ieklāta asfaltbetona virskārta. Atbilstoši projektam, manevrēšanas ceļam izbūvēts paplatinājums. Pēc rekonstrukcijas tas sasniedz 18 m platumu, lai lidlaukā varētu apkalpot C klases gaisa kuģus. Vairāk nekā 15 000 m2 apjomā veikta lidmašīnu perona rekonstrukcija, izbūvētas trīs C klases gaisa kuģu stāvvietas. Virsmu atjaunošanai lidlaukā pavisam kopā ieklātas vairāk nekā 20 000 t asfaltbetona. Uzstādītas iekārtas virsmas ūdeņu novadīšanai, kā arī attīrīšanai no naftas produktiem un ķīmiskajām vielām.

Atbilstoši projekta nosacījumiem rekonstruēta uguņu sistēma, izveidojot jaunu augstas intensitātes tuvošanās uguņu sistēmu, kas atbilst Starptautiskās Civilās aviācijas organizācijas standartiem. Pavisam uzstādīti 276 gaismas ķermeņi. Uguņu sistēmas darbības nodrošināšanai zemē ierakti vairāk nekā 40 000 m elektrokabeļu. Atjaunotās uguņu sistēmas parametrus pārbaudīja un testēja Zviedrijas kompānijas “SAAB” speciālisti, kuri šim nolūkam izmantoja ar speciālām mērierīcēm aprīkotu lidaparātu.

Būvnieks garantē darba, materiālu un iekārtu kvalitāti piecus gadus pēc objekta nodošanas ekspluatācijā un nepieciešamības gadījumā ir gatavs novērst garantijas laikā radušos defektus.

Informācijai:

Kopējās Kohēzijas fonda projekta „Liepājas starptautiskās lidostas attīstība” kopējās izmaksas ir 9,273 miljoni eiro, tostarp attiecināmās izmaksas ir 9,179 miljoni eiro. Kohēzijas fonda finansējums ir 7,802 miljoni eiro, bet privātais finansējums – 1,377 miljoni eiro. Neattiecināmās izmaksas ir 94,5 tūkstošie eiro.

Konkursā par tehniskā projekta izstrādi un autoruzraudzību objektam “Liepājas starptautiskās lidostas rekonstrukcija” uzvarēja konsorcijs AS “Ceļuprojekts” un UAB “Kelprojektas”, savukārt tiesības rekonstruēt lidostu ieguva  ceļu būves firma SIA „Binders”.

Vairāk objekta foto ŠEIT