Logo hamburger
Par mumsarrow
Darbības jomasarrow
Aktualitātes
Projekti
Galerijas
Kontakti
icon
En Lv
img

Svinīgi atklāts Rail Baltica būvlaukums stacijas būvniecībai lidostā “Rīga”

30.06.2021

Pasākuma laikā runātāji uzsvēra šī projekta, kas būs pirmais ātrgaitas dzelzceļa un avio savienojuma centrs Baltijā, nozīmīgumu, kas paredz piecu gadu laikā izveidot modernu un daudzfunkcionālu pasažieru apkalpošanas kompleksu, kas tiks savienots ar lidostas infrastruktūru un piedāvās jaunas mobilitātes iespējas un ērtības pasažieriem.

Pēc svinīgo uzrunu teikšanas projektā iesaistīto uzņēmumu pārstāvji pacēla karogus, tādējādi apliecinot, ka būvlaukums ir atklāts un to, ka darbu process sākas, demonstrēja ar pirmā simboliskā testa pāļa iedzīšanu.

Šī projekta būvnieka – personu apvienības B.S.L. Infra pārstāvis Juris Frīdmans teica: „Šobrīd esam vietā, kas dažu gadu laikā mainīsies līdz nepazīšanai. Šis ir nozīmīgs projekts gan Latvijai, Eiropai, gan arī mums, būvniekiem. Ir patiess prieks un gods būt šī projekta sastāvdaļai.” Viņš piebilda: lai gan šodien ir oficiālā būvlaukuma atklāšana, būvniecības process uzņēmumam jau ir sācies kopš līguma parakstīšanas dienas: izveidota komanda, kurā apvienota vietējā un ārvalstu pieredze, tādēļ „mums ir visas kompetences, lai sekmīgi realizētu šo projektu”.
Pēc simboliskā testa pāļa iedzīšanas J. Frīdmans skaidroja, kā ir saplānoti darbi. „Ir jāpaveic daudz. Šis projekts jārealizē piecu gadu laikā un tas sastāv no piecām, atšķirīgām darbu fāzēm,” skaidroja viņš.
Kas notiks pirmajā darbu posmā, kas ilgs divus gadus? Pašlaik sāk ar testa pāļiem, lai testētu slodzes, bet kā viens no pirmajiem darbiem būs uzbūvēt jaunu pievedceļu lidostai, kas ļaus paplašināt būvlaukumu, kas ir paredzēts vismaz septiņas reizes lielāks nekā tas ir šobrīd. Tiks veikta jaunu inženierkomunikāciju izbūve un veco tīklu demontāža. Pēc testa slodžu veikšanas tiks sākta pāļu būvniecība. Kā pirmā posma noslēdzošais darbs būs uzbūvēt stacijas termināļa ēku: nesošās konstrukcijas, karkasu, lai otrajā darbu fāzē varētu pievērsties stacijas ēkas iekšdarbiem un fasādes apdarei, skaidroja būvnieka pārstāvis.

2021. gada 2. martā tika parakstīts līgums starp Rail Baltica projekta ieviesēju Latvijā – uzņēmumu Eiropas dzelzceļa līnijas, un personu apvienību B.S.L. Infra, par Rail Baltica stacijas un saistītās infrastruktūras izbūvi starptautiskajā lidostā  Rīga. 

Būvnieki izraudzīti starptautiska konkursa kārtībā. Tā ir personu apvienība B.S.L. Infra, ko veido Austrijas uzņēmums Swietelsky AG un Latvijas būvniecības uzņēmumi SIA Binders un AS LNK Industries.

Informācija: Eiropas Dzelzceļa līnijas.
FOTO: Renārs Koris.
Vairāk par atklāšanas pasākumu ŠEIT