Logo hamburger
Par mumsarrow
Darbības jomasarrow
Aktualitātes
Projekti
Galerijas
Kontakti
icon
En Lv
img

Turaidā sāksies valsts reģionālā autoceļa Inciems – Sigulda – Ķegums (P8) posma pārbūve

10.05.2021

11. maijā Turaidā sāksies valsts reģionālā autoceļa Inciems–Sigulda–Ķegums  (P8) posma pārbūve  no Turaidas līdz krustojumam ar Cēsu ielu, izņemot Gaujas tiltu, (8,3.km–12,50. km).

Pagaidām būvdarbu posmā satiksme tiks atļauta pa abām braukšanas joslām un regulēta ar pagaidu ceļazīmēm un pārvietojamiem ceļa zīmju vairogiem.

Kopumā būvdarbi uz ceļa braucamās daļas tiks organizēti trīs posmos, taču sāksies gandrīz vienlaicīgi un ar satiksmes ierobežojumiem būs jārēķinās, šķērsojot visu būvdarbu zonu. Satiksmi regulēs ar luksoforiem, būvdarbiem pamīšus notiekot vienā vai otrā ceļa joslā.

Attēlos fiksēts būvdarbu sākumposms Turaidā ( 1.att.) un krustojums ar Cēsu ielu ( 2. att.), kur būvdarbi noslēgsies.

Izstrādājot satiksmes organizāciju, ņemts vērā fakts, ka stāvā ceļa reljefa dēļ atsevišķās vietās varētu būt problemātiska automašīnu braukšanas uzsākšana, iedegoties luksofora zaļajam signālam. Tāpēc autovadītājiem ir lūgums īpaši uzmanīgi iepazīties ar satiksmes organizācijas shēmām, norādēm un ceļazīmēm pirms ceļa krustojuma ar autoceļu Turaida–Ragana (P7). Lai turpinātu ceļu taisni virzienā no Turaidas uz Inciemu, automašīnu plūsma tiks novirzīta no ceļa P8 uz P7, kur esošais stāvlaukums būs pielāgots apgriešanās manevram, bet satiksme tālāk organizēta ar luksoforu.

Būvprojekta ietvaros paredzēts pārbūvēt esošo ceļa konstrukciju un veikt  pilnu segas pārbūvi, izbūvējot salturīgo slāni, pamatus un ieklājot asfaltbetonu. Apgaismota gājēju ietve tiks izbūvēta Turaidas nogāzē līdz esošajai gājēju takai pie Gūtmaņa alas, kā arī Siguldas nogāzē līdz Gaujas tiltam.

Tāpat tiks izbūvēta drenāžas un lietusūdeņu kanalizācijas sistēmas, lai nodrošinātu ūdens atvadi no ceļa konstrukcijas un nogāžu eroziju. Sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu un Krimuldas novada pašvaldību, plānots sakārtot arī autoceļa P7 pieslēguma zonu autoceļam P8.

Monitorings 600 m garam posmam

Apzinoties, ka objekts atrodas Gaujas senlejā, kas ir viena no vietām Latvijā, kur visaktīvāk norisinās mūsdienu ģeodinamiskie procesi, apmēram 600 m garā pārbūvei paredzētajā ceļa posmā pie Turaidas nogāzes būvdarbi pagaidām nenotiks, jo turpmākos trīs mēnešus tur tiks īstenots ģeoloģisko procesu monitorings. Speciāli izvietoti raidītāji 24 stundas diennaktī uztvers un pārraidīs kopējā kontroles sistēmā niecīgākās svārstības un izmaiņas nogāzēs, lai konstatētu, vai tuvumā esošo būvdarbu radītās vibrācijas nerada nogāžu noslīdējumu risku. Šajā teritorijā būvdarbi nenotiks, kamēr nebūs iegūti kontroles dati turpmāko lēmumu pieņemšanai par būvdarbu apjomu vai iespējamību šajā posmā.

Atbilstoši līgumsaistībām ar pasūtītāju, projekta īstenošanai atvēlēti astoņi mēneši, tādējādi, visticamāk, ka būvdarbu procesā būs tehnoloģiskais pārtraukums ziemā.

Pasūtītājs: VSIA “Latvijas Valsts ceļi”.
Projekts: SIA “Projekts 3”.
Būvniecības ģenerāluzņēmējs: CBF SIA “Binders”.
Būvuzraudzība: AS “Ceļuprojekts”.